10-04-18
Ännu finns det snö!

Så var det dags för årets och kanske den sista tävlingen för mig efter mer än tolv år i världscupcircusen. Vi är i Verbier och har efter en lång bilresa fått en dag med friåkning i härliig alpmiljö. På programmet står två tävlingar, världscupfinalen, 19-21 och en pro-tävling 23-24. Backen ser väldigt bra ut så nu är det bara att hoppas på att vädret visar upp sin allra bästa sida. Om allt vill sig väl hoppas de på nytt backrekord vilket skulle innebära hastigheter över 220 km/h. Jag bara längtar efter att få åka riktigt fort igen och hoppas att man ska ha flyt i åkningen och att allt ska stämma denna vecka. Efter denna tävling får vi alltså se vad som händer om det var den sista eller om det blir något mer. Helt klart är i allafall att golfsäsongen är igång och det kommer att bli en hel del av den varan när jag kommer hem, för där är väl snöperioden slut?

Go Fast
/Roger

...............................................................................................
10-03-23
SM och WC i Sverige

Tävlingarna i Idre avgjordes i väldigt skiftande väder. På fredagen, när vi körde SM var det blötsnö och tät dimma. Vi lyckades trots det med att åka två åk och det blev på så vis en tävling och ett resultat. Dessvärre var det några timmars uppehåll mellan åken och det blev att spåra i nysnön när man skulle ta sig ner... Olyckligtvis hade jag ett tidigt startnummer vilket gjorde underlaget lite mjukare än för de senare startande. Trots det tycker jag att jag fick till ett ganska bra åk som resulterade i en tredjeplats och en bronsmedalj på SM. Dagen därpå började WC och vädret hade blivit lite bättre men det var väldigt varmt, vilket gjorde snön mycket blöt och mjuk. Jag var väl förberedd på detta och hade mycket bra "släpp" under skidorna och åkte ganska bra. Sista åket gick från krönet på backen och trots ett lite sämre åk var jag hyfsat med i resultatlistorna. Natten till söndagen blev kall och kylan höll i sig under hela dagen. Detta gjorde att backen var hård som betong. Efter att de hade pistat upp bromsplan för att göra den lite mjukare var det dags för de två sista åken i tävlingen. Mitt första åk började bra och jag kände att skidorna var snabba. Dessvärre körde jag i en bumpa längre ner i backen väldigt hårt, vilket medförde att jag fick öppna upp min position och därmed gå miste om några kilometer i hastighet. Detta till trots såg jag fram emot finalen men även där gjorde jag några misstag i den stenhårda backen. Om man missade linjen lite grand var det näst intill omöjligt att justera det i backen. Det blev tillsist en elfteplats, något som jag inte var speciellt nöjd med.

Efter helgens tävlingar i Idre har vi så begett os till Sälen och Väggen i Hundfjället för fortsatt tävlande. Dessvärre har det kommit in ett snöfall vilket medför förseningar under den första dagen. Prognosen säger dock att vädret ska bli bättre så det är bara att hoppas på det. Jag ser verkligen fram emot tävlingen här i Sälen. Det är en av mina favoritbackar och jag brukar åka bra här....
CIAO

/Roger

...............................................................................................
10-03-01
Vilken härlig vinter!

Vilken härlig vinter vi får uppleva i år. Det var många år sedan vi hade så mycket snö... Många har säkert blivit inspirerade av alla framgångar som längdlandslaget haft under OS, verkligen kul. För de alpina har det ju varit lite mer motigt men det blev ju trots allt två medaljer. Det hade ju självklart varit häftigt om även min sport hade varit olympisk, men nu är inte så fallet... Detta till trots tränar man på och det har blivit en hel del skidor även denna vinter. Jag har även hunnit med att köra en Svenska cup-tävling där jag slutade på en andraplats. Riktigt kul att man ännu hänger med och inspirerande för resten av säsongen. Dessvärre har jag av ekonomiska skäl inte möjlighet att köra hela Världscupen i vinter men kommer att vara med på tävlingarna i Sverige och på Världscupavslutningen i Verbier. Såg i tidningen att nån journalist hade varit inne och läst på min hemsida och det var ju kul. Dessvärre har jag varit usel på att uppdatera denna men för journalisterna finns det även andra medier som de har tillgång till och intresset från dem har varit minst sagt svalt den snaste tiden. Förra säsongen avslutade jag med att bli sexa i en världscuptävling. mitt mål denna säsong är att vara bättre än så. Med rätt dag och blixtrande snabba skidor hägrar pallplatserna!
Passa på att njuta av det vita guldet så länge det varar, golfsäsongen kommer tids nog!

/Roger

...............................................................................................
09-01-20
Rapport från Vares!

Två dagar har gått och vi har bara fått vara uppe och nosat på backen. igår började dagen med finfint väder och vi hade alla förhoppningar om att få börja åka och åka fort dessutom.
dessvärre kom det in en front med snöfall och vind som omöjliggjorde åkning. snöfallet fortsatte hela dagen och natten och höll i även idag så det blev inte mycket till åka idag heller.
dessbättre hittade vi fantasktiskt fin skidåkning i området och det blev många sköna svängar i lössnö. imorgon har vi åter hoppet uppe om att få åka, och det är bara att hoppas på så klart, men vädret för resten av veckan ser ju inte helt glimrande ut heller. bara att vänta och hoppas
Go big, go fast!
/Roger

Länk till speedskiVM i Vares.
www.kl.vars.com
Länk till Svenska skidföbundets speedski sida.
www.skidor.com/speedski...............................................................................................
09-01-14
Nu var det dags.

Väskorna är packade, skidorna vallade och formen känns precis så bra som den bara kan. Äntligen är det dags för en ny tävling igen. Denna säsong är något annorlunda eftersom första internationella tävlingen som hålls är VM. Som tur är har vi fått träna en hel del innan så man känner sig förberedd och laddad. Backen i Vars är den brantaste backe vi tävlar i. I slutet på nittiotalet sattes världsrekord där och backrekordet ligger runt 243km/H. Accelerationen är smått otroliga 0-200 på mindre än sju sekunder… självklart är hela världseliten på plats och jag hörde någonstans att det är mer än 100 åkare anmälda. Tävlingen avgörs 17-21 januari men de har även lagt in 3 reservdagar, ifall vädret skulle spöka. Alla hoppas så klart på perfekta förhållanden och kanske ett nytt backrekord.

Jag ser verkligen fram emot att få tävla igen. De senaste säsongerna har varit mer eller mindre spolierade av skador och det har varit jobbigt att inte kunna prestera för fullt. Nu när man har kommit in på andra halvan av sin karriär känner jag att det bara är att ge allt och kanske är det sista mästerskapet jag åker på så det gäller väl att ta chansen. På skidor.com kommer det att redovisas resultat dag för dag och jag ska försöka skriva någon rad här också.
Go fast!!! /Rogga...............................................................................................
08-03-24
Dags för en roadtrip.

Då var det dags för en liten roadtrip med WC-tävlingar i finska Salla, samt Sälen och Idre. Det blir totalt fyra tävlingar på nio dagar. På grund av skador förra säsongen och en liten för smal budget har jag beslutat ta denna säsong som ett rehab år. Målet är att komma fit for fight till VM i Frankrike nästa år. Förhoppningsvis kommer det även tävlingar i Les Arcs nästa år vilket kan ge bud på försök till att knäcka världsrekordet…
Resan till Salla sker på måndag 24/3 och sedan tävlar vi där onsdag till fredag. Det är en väldigt fin speedskibacke i Salla och de gånger jag varit där har jag ofta lyckats ganska bra.

Efter Salla åker vi till Sälen och Väggen  i Hundfjället, en av de bästa backarna och tävlingarna varje år. Har ni chansen och är sugna på att kolla in lite fräck skidåkning ska ni definitivt ta er till Sälen. Efter Sälen följer så Idretävlingen. Backen i Idre är lite speciell för den är väldigt brant i början men den faller ut fint och är egentligen ganska lättåkt. Det viktigaste här är bara att se till att man har en perfekt position från första början för när man väl går över kanten har man mycket liten tid och chans att justera. Vi åkare brukar trivas väldigt bra i de svenska tävlingarna för de är ofta välordnade. Det enda man nu måste hoppas på är att vädret inte spelar för stort spratt för oss. Vi vill ju gärna ha sol och vindstilla för optimala tävlingsförhållanden.

Jag ser fram emot att få träffa kompisarna på touren och ska verkligen ge allt för att försöka hänga med de bästa även i år. Men det viktigaste är trots allt att hitta känslan och målet är som sagt framförallt nästa år.
Keep up the speed!

/ Roggan

...............................................................................................
08-02-25
Säsongen igång igen.

Efter en oviss sommar och höst har då säsongen börjat igen. Det var länge ovisst om jag skulle kunna köra alls i vinter efter den senaste knäskadan. Många timmar har dock lagts i gymmet under hösten för att förereda sig fysiskt. Dessbättre fick jag, sent om sidor, tillslut hjälp med ett specialknäskydd som möjliggjort att jag kan tävla igen. Jag fick skyddet två dagar innan vi hade SM och hann i princip bara prova det innan tävlingarna började. Att börja säsongen med att köra SM var väl inte någon direkt perfekt start på säsongen men jag lyckades ändå bli tvåa i en stympad tävling på grund av tuffa vindförhållanden. Även om jag inte lyckades försvara mitt SM så var det med nöje jag summerade den helgen. Nu är det bara att sikta framåt och börja planera inför kommande tävlingar.

Förra årets stora mål var VM och när jag efter skadan missade den tävlingen är nu målet satt till nästa års VM som hålls i franska Vars. Målet denna säsong är att köra delar av världscupen och förbereda mig inför nästa säsong. Det verkar dessutom inte bli några högfartstävlingar i Les Arcs heller vilket gör att jag att det inte blir lika många tävlingar denna vinter. Nästa tävling jag planerar att åka är WC i finska Salla. Därefter blir det WC i både Sälen och Idre som man inte får missa. Planerna är sedan att även åka ner till Cervinia och delta i tävlingen därnere. Hela årets tävlingsprogram och mycket mer om speedski kan man hitta på: www.skidor.com/speedski

/Varje dag erbjuder en möjighet!!!

...............................................................................................
07-03-30
Knäskada i Salla!

Efter att ha kännt formen komma bit för bit och allt bara blivit bättre och bättre hände det som inte fick hända! Vid första tävlingen i Salla var jag fint med i alla åk och hade lite slagläge inför finalen. Dessvärre skar vänsterskidan straxt innan jag gick över mållinjen och när jag reste mig och försökte ta tillbaka skidan fick jag medvridning och hamnade på rygg och gled ner på bromsplan. vid fallet fick jag en vridning i knät och väntar nu på magnetröntgen för att se hur allvarlig skadan är. Resultatet i tävlingen var att jag blev 4:a där jag bland annat slog hemmahoppet Jukka, som vann senast i Idre. Direkt efter fallet hade jag svårt att gå och knät svullnade upp ordentligt. Nu någon dag senare känns det mycket bättre men det känns völdigt osäkert om det ska bli någon mer åkning i år. Kanske i den bästa av alla världar att jag kan vara med vid VM i Verbier... Cervinina och Les Arcs är i alla fall borta... Känns mycket tungt förståss eftersom det är nu de roligaste tävlingarna för året kommer. Bara att hoppas på det bästa!

/R

...............................................................................................
07-03-25
SM-Guld!

Så var tävlingarna i Sverige över och färden bär av mot Salla i Finland. När vi kom till Sälen kändes allt fint och jag såg verkligen fram emot att få tävla i ”hemmabacken”. Dessvärre fungerade det inte som jag hade tänkt och jag blev tillslut 8:a och ganska missnöjd. Därför var det bara att sticka över till Idre och blicka fram emot den tävlingen istället. Eftersom det varit dåligt med snö i vinter har vi inte kunnat ha något SM tidigare så det var inbakat i VC-tävlingen i Idre. Dessutom var det sista deltävlingen i Svenska cupen. Tävlingarna hölls fredag – lördag och första dagen körde vi två åk. Jag var snabbast i bägge och det kändes verkligen kanon efter den ”sega” tävlingen i Sälen. Dag två bjöd på väderomslag och från kallföre första dan blev det blötsnö. Dessvärre hade jag inte samma flyt som första dagen och det blev tillslut en sjätteplats, dock med en bättre känsla än efter Sälentävlingen. SM-tävlingen gick däremot bra och ett nytt SM-guld är bärgat… Dessutom vann jag totalsegern i Svenska Cupen. Väldigt kul och lite plåster på såren för VC-tävlingarna. Att placera sig topp tre i den totala världscupen i år är kört nu. Just nu ligger jag på fjärde plats men de tre i täten är alldeles för långt före. Nu får man använda resten av VC-tävlingarna till förberedelser inför PRO-tävlingarna i Les Arcs och kanske framförallt VM i Verbier. Bara att se till att vara i god form då. Ett steg i den riktningen är att få till bra tävlingar i Salla!

/Ciao

................................................................................................
07-03-16
Touren går vidare.

Så var det då dags för nästa etapp i årets världscup. En hektisk tid väntar med mycket resor och många tävlingar. Det hela börjar med en tripp i Norden. Först tävling i Sälen och Väggen, sedan snabbt vidare till Idre och Chocken, för att avslutas med två tävlingar i Finska Salla. Kolla in tävlingsprogrammet på http://www.skidor.com/speedski/  Det är med tillförsikt jag åker till Sälen. Jag brukar åka bra där och de sista åken i Kanada kändes bra så det ska bli kul att tävla igen. Förra året blev de en tredjeplats i Väggentävlingen så nu är det väl dags att klättra upp ett eller ett par pinnhål… Efter Sälen drar vi som sagt vidare till Idrefjäll. Kul att komma tillbaks och tävla där igen efter några års uppehåll! Förutom världscup i Idre avgörs även årets SM-tävlingar där under tävlingsdagarna. Får hoppas att formen är fin och att man kan göra fina tävlingar. Det är sedan med blandade känslor man åker vidare till Salla. Backen är visserligen bra och det brukar vara trevligt där men det känns som man åker åt fel håll… det tuffa kommer sedan efter tävlingen, då vi bara har två dygn på oss att ta oss ner till Italien och Cervinia där världscupfinalen hålls. Det är ca 350 mil vi måste avverka i bilen och jag gissar att man kommer att vara lite stel och krum efter en sån resa. Sedan blir det några dagars vila innan pro-tävlingarna i Les Arc och Frankrike. Väl där är det bara att hoppas vi har vädret med oss så vi kan få snabba tävlingar och kanske kanske upp och nosa på rekorden.  Turnén avslutas i Schweiz och Verbier där det kommer att hållas ett världsmästerskap. Efter att ha varit både fyra och femma på VM måste det väl vara dags att kliva upp på pallen… lite av årets höjdpunkt faktiskt!

/Ciao

................................................................................................
07-02-26
Från Österike till Canada

första tävlingen i världscupen är avklarad. Efter en händelserik resa ner till österike med ett otroligt oväder, manöverfel på GPS:en och lite motorkrångel kom vi sent om sidor ner till Bad Mittendorf. Någon knapp timma sömn blev det, innan det var dags att gå upp igen för att börja tävlingarna första dagen. Trots den uteblivna sömnen funkade skidåkningen gansaka bra och jag höll mig kring topp 5-6 i alla tre åk. På lördagen var det sen dags för semi- och finalåk och med tanke på de yttre förutsättningarna dvs. snöbristen och därav den låga farten, visste jag att det skulle komma att bli en otroligt tight resultatlista. båda åken på lördagen var ganska ok men inte helt perfekt. I finalen missade jag linjen en aning och flög mer i ett gupp än jag planerat. trots det fick jag en ganska bra hastighet men kände mig lite missnöjd när jag kommit i mål. en sjätteplats blev resultatet men som jag befarat blev det otroligt jämnt. ca en halv kilometer snabbare och jag hade varit med de tre (!) som delade andra platsen... trots allt känns det bra och jag har fått ett kvitto på att jag är med och fightas i toppen även i år!

Resan hem gick betydligt smidigare men man var trots allt ganska trött när man kom tillbaka till Sverige på söndagen (känns som man lagt mer tid i bilen än i Österike). måndagen är en vilodag för i morgon tisdag bär det av mot Sun Peaks i Canada och ytterligare två världscuptävlingar. Förra året blev jag sexa och fyra i de tävlingarna och åker naturligtvis dit för att bli bättre i år.

/R

.................................................................................................
07-02-21

Äntligen dags för world cup !
Så var det då äntligen dags för säsongsstart på WC-tävlingarna. Efter en bedrövlig början på året med nästan ingen snö alls ska vi alltså få åka igen. tävlingarna i Vars, Frankrike och även sverige cup tävlingarna i Orsa försvann pga snöbrist. Som det ser ut nu finns det inte särskillt mycket snö på många håll i alperna ännu, men tillräckligt för att de ska kunna genomföra tävlingarna i Kulm Österike 23-24/2. Sedan bär det av i en hast tillbaka till Sverige bara för att sätta sig på ett flyg till kanada och tävlingarna i Sun Peaks. Där ser det dessto bättre ut på snöfronten enligt raporterna vi fått från tävlingsledningen...

träningen i höst har gått fantastiskt bra. I augusti var jag inne och opererade bort ett korsband i vänster knä, samt städade bort lite och jämnade till brosket i knät. med den förutsättningen var det bara att fokusera hårdare än någonsin på styrketräning för att bygga upp benen igen. tack vare Krille på Visby träningscenter, som gjort personliga träningsprogram och många timmar svett i träningslokalen känner jag mig starkare än någonsin i benen. Detta har gett ett possitivt besked även i skidbacken. knät är helt stabilt och styrkan känns kanon när man åker skidor.

efter att ha slutat på en total tredje plats i världscupen förra året, är det bara att spänna bågen än högre i vinter. förutom att vinna den totala cupen finns även ett mål att ro hem årets VM som avgörs i Verbier, andra halvan av april. ett tredje mål med säsongen är givetvis att försöka nå världsrekordet om tillfälle bjuds. för att detta ska ske krävs dock närmast perfekta väderförhållanden och rätt typ av snö. detta sker dock först i april så focus ligger förnärvarande på helgens ankommande tävling i Österike.

Bara att ducka och ge gärnet!

/Ciao.................................................................................................
06-05-02

Hemma igen!
Så var då ännu en säsong till ända. När jag sammanfattar den gångna vintern så är jag rätt nöjd med resultaten. Tråkigt nog kunde jag inte rå på Philip May i sista tävlingen och kampen om andraplatsen i världscupen, men med lite distans till tävlingen känns det rätt ok i allafall. Resultaten från vintern har bara gjort mig mer motiverad att satsa för ytterligare någon säsong. Nästa år kommer det att bli VM i Verbier, en backe jag gillar och brukar åka rätt bra i. Det blir därför lätt att hitta nya målbilder att jobba med inför nästa vinter...

Jag vill passa på och tacka alla sponsorer som hjälper mig och gjort denna satsning möjlig, utan er hade detta inte gått att nå! jag vill också tacka för allt stöd jag fått och får från folk, särskillt gotlänningar, det känns kul att bli uppmärksammad och att det berör. Sist och inte minst, vill jag tacka mina arbetskollegor som ställer upp på mig och möjliggör min skidåkning, ett STORT tack till er alla!

När vi satt i bilen hem från Frankrike och kände hur våren slagit ut kände jag en stor längtan till att ta fram golfklubborna igen. Ser fram emot en skön sommar med mycket golf och många lata dagar!!!

/R

.................................................................................................
06-04-21

Pro Mondial
Så var då årets stora tävling avgjord. Tävlingen kom att bli den snabbaste i historien med världsrekord både på dam och herrsidan. För att komma upp i hastigheter kring 250 km/H är man tvungen att köra i tre dagar. Sett över tävlingen så var jag med fint hela tiden och låg mellan 3:e och 8:e plats. Backen och alla yttre förhållanden visade sina bästa sidor och när det var dags för final så var jag helt säker på att världsrekordet skulle ryka. Jag var väldigt peppad inför åket och ville värkligen nå hela vägen. Det hela räckte till ett nytt svenskt rekord på 247.250 KM/H och en åttonde plats. Direkt efteråt var jag nästan besviken över mitt åk men med några timmars distans känner jag mig ganska stolt och nöjd faktiskt. Extra kul var det ju att Sanna lyckades ta damrekordet.

Utan vila har vi nu åkt vidare till Verbier och världscupsavslutningen. Inför den gäller det framför allt kampen om andraplatsen. Vinnaren är redan klar och det blev återigen Simone Origone från Italien, som varit helt outstanding hela året. på andra plats ligger Philip May (sui). Bara fem poäng efter honom skuggar jag på tredje plats och har därför allt att kämpa för i sista tävlingen. Ner till fjärdeplatsen är det 38 poäng så det gäller att vara på topp så att man inte faller ut från pallplatsen heller. Nu är det bara att dra ner kepsen och ducka fint som KG på Red Creek brukar säga...


.................................................................................................
06-04-09


Red Rock Cup
I helgen avgjordes Red Rock Cup och med lördagens fina väder hoppades man på att det skulle bli en lika bra söndag, med perfekta förhållanden och höga hastigheter. Dessvärre snöade det på natten och morgonen var dimmig så jag trodde aldrig att det skulle bli något åka av alls. Det sprack dock upp några timmar och solen tittade fram vilket gjorde det möjligt att åka. Efter lördagens åkning låg jag på en delad tredje plats så man var taggad och kände att man hade fint häng på täten. Snön som fallit under natten gjorde backen lite mjuk och slagig så det gick inte lika fort och när finalen väl skulle börja hade solen försvunnit så det var lite flatljus vilket gjorde de lite svårt att se linjen och spåren i backen. Det fanns dock ingen tvekan när man väl skulle åka så med full attack fick jag till ett bra åk och slutade på tredje plats strax bakom Philip May och vinterns stora suverän Simone Origone. För att se hela resultatlistan för tävlingen och mer information om pro-tävlingarna kan man gå in på kl-france.com. Denna vecka fortsätter tävlingarna i Les Arcs med Open Gliss som är en träningstävling med maxhastigheter runt 150- 160 Km/H . För oss åkare är det perfekt som uppladdning inför årets stora mål Pro Mondial som börjar i nästa vecka och som kan bli en tävling med chans på ett nytt världsrekord!

.................................................................................................
06-04-06


Mot Alperna!
Så var det då dags att ge sig iväg på nästa turné, efter att bara hunnit hem och vända... Denna gång är siktet inställt på Les Arcs till att börja med. 8-9 april anordnas Red Rock Cup och om vädret tillåter gissar jag på farter kring 220Km/H. Därefter kommer en "lite lugnare" tävling, Open Gliss, där hastigheterna nog kommer att ligga kring 160. Gliss är tänkt som en förberedelse inför Pro Mondial som gissningsvis kommer att bli ett atack mot världsrekordet. För att komma upp i hastigheter över 250 Km/H krävs dock att allt är perfekt, väder, snö och pistning. Dessutom måste arrangörerna vilja satsa på ett nytt rekord och det ryktas i speedskileden om att ambitionen finns där. Av erfarenhet från tidigare år är det bara att vänta och se vad det blir, men ett är säkert, det gäller att vara på plats när det sker, annars får man en lång ångerfull sommar...

.................................................................................................
06-03-30

Avancemang i totala!
så har det då varit tävlingar i de svenska fjällen. Den första tävlingen höls i Orsa, och ett solgassande Grönklitt. Det var första gången de arrangerade en tävling av så stor dingnitet men arrangemanget var bra och det blev ett bra race. Hastigheterna blev inte så höga men det var en tekninskt svår backe att åka fort i, där inga misstag tilläts. inför finalen låg jag på en tionde plats men efter ett sista åk där allt stämde, kunde jag klättra upp till en andra plats. "Som vanligt" blev det Simone som vann, men det krävdes backrekord av honom för att slå mig så jag var ganska nöjd efter tävlingen.
Turen gick vidare till Sälen och Hundfjället där "Väggen" väntade. Efter två veckors finväder i Sälen skulle det naturligtvis komma in ett lågtryck med snö och dimma, lagom till tävlingarna. Tanken var att vi skulle köra två tävlingar eftersom racet i Cervinia blivit inställt. Dessvärre gjorde vädret så att detta inte var möjligt och så här i efterhand får man vara glad att det åtminstonde blev en tävling avgjord. Den fina formen från Orsa höll i sig och jag fick återigen bestiga pallen med en tredjeplats. Återigen vann Simone och tvåa blev "Mad Cow". när poängen från dessa tävlingar räknats in i den totala världscupen ligger jag nu på tredjeplats endast fem poäng från andraplatsen. Simone har i praktiken redan avgjort cupen så vi andra får kämpa om silverplatsen och det kommer att bli tuff konkurens vid världscupfinalen i Verbier 21-23 april.


.................................................................................................
06-03-08

Hemma igen ifrån Kanada.
Så var man då hemma igen efter en tripp till Kanada. Resan dit gick mycket bättre än förra året, då vi blev kraftigt försenade och av med allt bagage. Till årets tävling hade vi lagt på en extra dag för att vi skulle kunna vänja oss vid tidsomställningen. Sun Peaks ligger 9 timmar efter oss så man vaknade mitt i natten och hade ibland svårt att somna om. Känns som om det var första gången i livet man låg och väntade på att få gå upp...

Arrangemanget på tävlingen var liksom förra året väldigt bra. Det hade snöat mer i år vilket gjorde att de kunde preparera backen bättre. Detta gjorde att man slapp de värsta luftfärderna i år. Kompressionen i timingen var också mycket bättre i år. Första dagen fick vi åka fyra åk och både backen och vädret var perfekt. På fredagen var det kvalificeringsåk och första gången vi åkte från toppen av backen. Efter att ha kraschat hårt vid förra årets final, var det med viss spänning man drog iväg ner för backen, men efter att ha fått ett åk där fanns det ingen tvekan kvar för resten av tävlingarna.

På lördagen var det då dags för den första finaldagen. Vädret var strålande och backen kanon så det var bara att köra med full gas… måls ättningen innan jag kom dit var givetvis att vinna men en pallplats kändes dock helt ok det med. Nu blev det en otroligt jämn tävling och jag slutade på en sjätteplats. Ganska missnöjd sådär direkt efteråt men bara att ta nya tag vid söndagens tävling. På söndagen hade det kommit in lite moln och vinden tog i allt mer. Från början trodde vi dock inte att det vara så farligt men när vi kom upp till toppen av backen visade det sig att det var omöjligt att åka därifrån. Vi begav oss då ner till en lägre startpunkt där vinden var mindre. Reglerna för vind säger att det max får blåsa 15 M/S, så det var bara att utgå från vindmätaren.
Eftersom det nu även var ett snöoväder på väg in, var vi tvungna att åk finalen redan på förmiddagen. Det var bara att gilla läget och ge allt i å kningen. Nu blev resultatlistan ännu tightare och jag slutade på en fjärde plats. Totalt sett över hela helgen måste man vara ganska nöjd med resultaten i alla fall. Regerande världsmästaren Simone från Italien vann bägge tävlingarna och kommer att bli en svår nöt att knäcka även i kommande tävlingar men jag ser verkligen fram emot nästa tävling där jag ska ge honom och de andra en match!

.................................................................................................

06-02-20

Årets första världscuptävling.
Snart är det dags för årets första världscuptävling. Den avgörs i Sun Peaks, Kanada mellan 2-6 mars. för mer info om tävlingen kolla in arrangörens hemsida: www.velocitychallenge.com Vid förra årets tävlingar blev jag fyra och sexa. Målet med årets tripp "over there" är självklart att förbättra dessa placeringar och jag ser mig själv som en potentiell vinnare. Bara att hoppas fpå fina tävlingar och lite flyt i backen...

.................................................................................................
06-02-04

Årets första tävling!
Lördag 4 feb.
Så har då årets första tävlingar avgjorts. Platsen var Väggen i Sälen och det blev en kall tillställning. på lördagen avgjordes första deltävlingen i Svenska Cupen. Första start var planerad till klockan 09.30 men termometern visade närmare -25 grader så det blev några timmars väntan. Fram emot lunchtid hade det blivit lite varmare så att vi kunde börja åka. När sista åket var klart visade det sig att jag var snabbast av alla. Detta kändes ju skönt och ett litet kvitto på att man är på rätt väg även denna säsong


Söndag 5 feb.
Och dags för SM. Även idag var det kallt och natten hade även bjudit på ett snöfall. Som tur var gjorde kylan nysnön lätt så backen behövde inte pistas om. Däremot blev det lite svårt att få ut maximalt glid under skidorna då de Vassa kristallerna i den kalla snön hade en bromsande effekt. Särskillt märkbart blev det om man inte lyckades träffa i de spår som de tidigare åkarna hade lagt. För mig började dagen med att en dragkedja i gummidräkten gick sönder, vilket medförde att jag inte fick köra första träningsåket. Efter att ha åkt några år nu så var det inte något som påverkade mig utan det var bara att ta träningsdräkten och köra i den istället. När tävlingen skulle avgjöras visade det sig att det blev oerhört jämt mellan tre åkare. Jag hade inte marginalerna på min sidan den här gången utan blev trea, blott en tiondel från silver och tre tiondelar från guldet. Vann gjorde Magnus tätt följd av Tor. jag får trots allt vara nöjd med en godkänd helg och ett brons är väl inte fy skam det heller, även om siktet såklart enbart var inställt på guld...

.................................................................................................